Дестинации и топ забележителности в Европа - Литва

Вилнюс, Литва

Вилнюс, столицата на Литва е най-големия град в страната, известен с архитектурата на стария си град и е вписан през 1994 г. в списъка на Юнеско за световното културно наследство. Осезаемото еврейско влияние го превръща в "Йерусалим на Литва", а Наполеон, минавайки през 1812 г., го нарича "Йерусалим на Севера". 2009 г. Вилнюс е Европейска столица на културата, заедно с австрийския град Линц.

Вилнюс се намира в Югоизточна Литва на мястото, където река Вилня се влива в река Нерис и някога е бил в центъра на Великото литовско княжество. Според статистическо преброяване градът е населен с хора от повече от 120 етноси, което го прави града с най-голямо етническо разнообразие - около 60 % от жителите са литовци, следват поляци, руснаци, беларуси, украйнци и др.

Вилнюс се споменава за първи път през 1323 г. в писмата на великия княз на Литва Гедиминас до германските градове, с които той приканва германци и евреи да се заселят в столицата му. Върха в своето развитие градът достига при великия княз Сигизмунд II Август. През 1579 г. е основан Вилнюския университет при крал Стефан Батори, който става един от най-важните културни центрове в Полско-литовската държава. По това време градът е бил отворен за мигранти и в него са се говорили различни езици - полски, немски, идиш, литовски, руски, старобългарски, латински, иврит - всяка етническа група дава своя уникален принос за развитието на града.

По време на Руско-полската война от 1654 - 1667 г. градът е окупиран и опожарен, а населението му е избито. По време на руското управление крепостните стени на града са били унищожени и университетът е бил закрит. Следва германска окупация по време на Първата световна война.

Втората световна война променя града необратимо - голяма част от предимно полското и еврейско население е било избито или изгонено и Вилнюс е включен в Съветския съюз като столица на Литовската ССР. През септември 1991 г. Литва извоюва своята независимост и градът запазва статута си на историческата столица на държавата. 

В историческия център на Вилнюс, в стария град са концентрирани културни забележителностие от няколко века, създавайки смесица от различни  архитектурни стилове - преобладаващият бароков стил, готика, ренесанс.

Портата на Зората е единствената запазена от деветте порти на града - в нея е вграден Параклисът на Богородица, построен през 1800 г., и в който се намира известната икона наречена Мадоната на милосърдието. Сред най-знаковите забележителности са Катедралата на Вилнюс, Хълмът Гедиминас с кулата Гедиминас, най-старият университет в Източна Европа, църквата Света Анна, президентския дворец, гробището Бернардин, хълмът на трите кръста.

Аvas

Не пропускайте

Забавните WC табелки 

Детските градини по света

Събитията и емоциите

Удивителните миниатюри на Шей Аарон