Дестинации и топ забележителности в Европа - Испания

Топ забележителности в Барселона I

Барселона е сред най-популярните туристически дестинации по света, привличайки милиони посетители всяка година. Каталонската столица е прочута не само с архитектурните творения на Антони Гауди и един от най-силните футболни клубове на Испания - градът, с благоприятните си метеорологични условия, предлага привлекателни плажове, бурни нощни забавления, вкусни ястия и невероятни исторически и културни забележителности.

1. Саграда Фамилия

Саграда Фамилия е най-популярната забележителност на Барселона, привличайки около 2,8 млн. посетители годишно. Строителството й започва през 1882 г. и продължава и до днес, което я прави най-голямата недовършена католическа църква в света. Архитект е Антони Гауди, който посвещава живота си на построяването й, разпродава имуществото си, премества се да живее на строителната площадка и работи върху проекта до смъртта си през 1926 г. Настоящите архитекти следват дизайна на Гауди, който се основава на готически и византийски стилове, с 18 кули с различна височина, всяка от които е посветена на различна библейска фигура. През ноември 2010 г. Саграда Фамилия е осветена и провъзгласена за базилика от папа Бенедикт XVI. 

2. Готическият квартал

Снимка: Wes Neuenschwander

Най-старият в града квартал е Готическият - с тесни калдъръмени улички и високи готически сгради, в които днес са разположени модерни магазини и кафенета. Тук е сгушен и Еврейският квартал - най красивата част на стара Барселона, по чиито тесни улички, младият Пикасо е ходил до училището. В района се намират Can Culleretes, най-старият ресторант в Барселона, датиращ от 1796 г. и колоритният пазар Ла Бокерия.

3. "Ла Рамбла"

Снимка: Jorge Luis Zapico

Най-известната улица на Барселона е с дължина 1,2 км. - оживена пешеходна зона, осеяна с множество зеленина, магазинчета, барове и кафенета, свързваща центъра на града с пристанището и плажа. Централната част представлява пъстроцветен парад от улични музиканти, артисти, кукловоди и живи статуи. 

4. Каза Мила

Каза Мила, известна още и като Ла Педрера – каменоломната, заради вълнообразната сива каменна фасада, е възложена на Гауди от индустриалеца Пере Мила в периода 1906 – 1910 г. Това е един от най-добрите проекти на Гауди и един от последните завършени от него преди да се посвети изцяло на Саграда Фамилия. Един от недоброжелателните му колеги подхвърлил: " Ако аз бях проектирал Каза Мила, нямаше да спя спокойно." Атрактивни са многото комини по покрива на къщата, които местните определяли като "танцуващите зли вещици". 

5. Каза Батльо

Каза Батльо, или Къщата от кости, както я наричат е сред причудливите творения на Гауди и представлява странна смесица от цветове, строителни материали и стилове. Построена е между 1904 и 1907 г.  - фасадата й е покрита със синьо-зелена керамика, керемидите са люспести като кожата на риба, покривът на куличката наподобява чеснова глава, цялата сграда може да се оприличи на причудливо приказно морско създание.

6. Паркът Гюел

Сред големите творби на Гауди е и паркът Гюел - едно от най-емблематичните места в Барселона. Изграден е на хълма Ел Карамел между 1900 – 1914 г. по поръчка на индустриалеца Еузеби Гюел. За направата на множеството каменни структури са използвани цветни порцеланови парченца. Скулптурата на Саламандъра, определян за символ на Барселона, пази прохода към огромна тераса, опасана с каменна пейка, наподобяваща морска змия и предоставяща панорамна гледка към града.

7. Барселонета

Малка Барселона или Барселонета - бившият рибарски квартал, е популярно място за разходка и забава през свободното време, както за туристите, така и за местните жители. По плажната ивица в продължение на повече от километър са разположени пешеходни алеи, велоалеи, кафенета, рибни ресторанти, красиви плажове. 

8. Магическият фонтан

Магическият фонтан и околните сгради са построени на хълма Монтжуик за международното изложение в Барселона през 1929 г. Прекрасният шедьовър, еферия от вода, светлина и музика предлага незабравим спектакъл и не случайно е сред най-посещаваните фонтани в света.

9. Музеят на Пикасо

Пикасо винаги е бил възприеман като част от Париж - там той печели признание и попада в благоприятна среда за развитие на таланта си, но младежките години на художника преминават в Барселона. В музея е събран целият творчески живот на великия художник - изложени са над 3 500 творби – скици от детските му години, гравюри, керамика. Музеят претендира за една от най-пълните колекции творби на Пикасо и датира от 1963 г.

10. Камп Ноу

Стадионът на футболен клуб Барселона е магическо място, задължително за посещение, и не само за любителите на футбола. Един от най-известните футболни клубове в света, е „повече от клуб” - в него са стартирали Кубала, Кройф, Ромарио, Ривалдо, Роналдиньо, Гаучо, Меси.  Камп Ноу предлага посещения на Музея, вътрешността на стадиона, тунела, от който излизат играчите, скамейките и прес-залата.

Информация за Барселона                                                                   Къде да отседнете

Avas

Не пропускайте

Най-посещаваните градове в Северна и Южна Америка

Най-посещаваните градове в Европа

Буенавентура - най-влажният и дъждовен град

Интересни факти за древен Рим