Дестинации и топ забележителности в Европа - Австрия

Мелк, Австрия

Мелк, австрийското китно градче на река Дунав, е известно с разположения на скалистото възвишение над него бенедиктински манастир Абатство Мелк. 

Снимка: Georges Jansoone

За пръв път Мелк се споменава през VIII век под името Медилик. В края на IX век земята около Мелк е дадена за резиденция на маркграф Леополд I за да служи като буфер между маджарите на изток и между баварците на запад. Маркграф Леополд II дарява през 1089 г. крепостта си на бенедиктинските монаси от Ламбахското абатство и от тогава и до днес в абатството живеят монаси.

Най-голямата забележителност на града е величественото, построено в стил барок абатство Мелк. През XII век в манастира са основани училище и библиотека. В началото на XVIII век е построена днешната внушителна сграда на манастира по проект на Якоб Прандтауер. Първоначално той е нает да ремонтира част от старите сгради, но след проучване на състоянието им е решено те да бъдат разрушени и на тяхно място да се построи нова църква и манастирски сгради. 

Снимка: Costel Slincu

Абатсвото оцелява по време на Наполеоновите войни, но след Аншлуса и установяването на националсоциалистическо управление в Австрия, голяма част от сградите, както и манастирското училище, са национализирани. След края на войната те са върнати на манастира, а училището функционира и днес с около 900 ученици. Библиотеката му продължава да съхранява голямо количество средновековни паметници, включително известна колекция от музикални ръкописи.

В известния си роман "Името на розата" италианският писател Умберто Еко нарича един от героите Адсон от Мелк в знак на уважение към абатството и неговата известна библиотека. През 2007 г. австрийското правителство отсича юбилейна евро монета, на която е изобразено Мелкското абатство.

Сред забележителности на града са градската църква, сградата на старата поща, както и множество музеи.

Къде да отседнете                                                      Топ забележителности в Мелк, Австрия

Аvas

Не пропускайте

Шпицберген

Южна Джорджия

Преди да се появят модерните фитнес зали

Гениалните улични артисти - II