Дестинации и топ забележителности в Европа - Испания

Топ дестинации в Испания

1. Барселона

Разположен в североизточната част на Испания, Барселона е една от най-добрите туристически дестинации, предлагаща на туристите необикновена архитектура, оживени площади и пазари, плажове и несекващ нощен живот. Уникални за Барселона са архитектурните чудеса на известния испански архитект Антони Гауди, сред които Къща Батийо, Ла Педрера или Casa Mila, дворецът Гюел и базиликата Саграда Фамилия. Не са за пропускане разходката по Ла Рамбла, пешеходеният булевард и очaрователните плажове в Барселонета.

2. Гранада

Снимка

Разположен в подножието на планината Сиера Невада в Южна Испания, Гранада е столицата на провинция Гранада. Градът е прочут със своята историческа мюсюлманска, еврейска и християнска архитектура, и най-вече с крепостта Алхамбра - един от най-добре запазените образци на архитектурата на маврите в Европа. Алхамбра се състои от крепост, дворец и приказни градини и предлага спираща дъха гледка към града.

3.  Испанските острови

Снимка

Испания може да се похвали с някои от най-красивите острови в Европа. На изток от испанския континент са четирите главни Балеарски острови  - Ибиса, Форментера, Майорка и Менорка,  а Канарските острови се намират в близост до южното крайбрежие на Мароко. Те са популярни с разнообразната си природа – планински райони, дюни, красиви плажове.

4.  Мадрид

Испанската столица Мадрид е един от най-колоритните космополитни градове в Европа. В града има над 100 музея, сред които и един от най-известните в цял свят – Прадо, притежаващ ценна колекция от над 1 300 произведения на изкуството на художници като Рафаело, Тициан, Рубенс, Гоя, Ел Греко, Веласкес и др. Сред най-популярните туристически атракции са Кралският дворец, резиденцията на испанския монарх и сърцето на Мадрид - площад Пуерта дел Сол,  сцена на фестивали и важни събирания и изпълнен с улични артисти.

5.  Севиля

Голямата катедрала на Севиля, където се смята, че е погребан Христофор Колумб, екстравагантният мавритански дворец, многото фестивали и бурния нощен живот правят Севиля едно от най-добрите места за посещение в Испания. Като столица на Андалусия, Севиля е и финансова и културна столица на региона. 

                                    

6.  Валенсия

Валенсия е прочута с една от основните си забележителности - Градът на изкуствата и науката, който представлява впечатляващ модерен комплекс от четири сгради – Планетариум, Музей на науките, Дворец на изкуствата и Музей на океанографията – най-големият аквариум в Европа. 

7.  Сан Себастиан

Сан Себастиан или Доностия е испански курортен град на Бискайския залив, център на баската историческа област Гипускоа. Една от най-привлекателните забележителности е заливът Ла Конча, което на испански означава “Мида“, отличаващ се с невероятната си природна форма и красивия девствен плаж. На залива е кръстена и престижната награда “Златна ръковина“, която ежегодно се връчва на кинофестивал в града. Друг известен фестивал, провеждащ се от над 45 години в Сан Себастиан, е празникът на джаз музиката “Джазалдия”.

8.  Кордоба

Кордоба се намира в област Андалусия и е родното място на философа Луций Аней Сенека. Доказателствата за богатата история на Кордоба са в старата част на града, лабиринт от малки средновековни улици, площади и бели дворове - там е прочутата джамия Мескита, синагогата, арабските бани, дворецът Алкасар. Забележителни и очарователни са и улицата на цветята и стария еврейски квартал.

9.  Толедо

Разположен на меандъра на река Тахо, Толедо е бил испанска столица до XVI век. Обитаван от евреи, християни и мюсюлмани в продължение на много векове, той често е наричан "Град на три култури". В този период Толедо придобива облика на сложен лабиринт от улици, стени и врати, между които се сгушват църкви, джамии и синагоги. Толедо е родният град на Ел Греко, където днес се намира къщата-музей на художника. 

10. Сантяго де Компостела

Сантяго де Компостела е главният град на Испанската автономна област Галисия. Тук завършва прочутият поклонически маршрут - Пътят към Сантяго - стотици туристи всеки ден се отправят с една и съща цел по един и същ маршрут. Пътят към Сантяго започва във Франция, минава през Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до прочутата катедрала "Сантяго де Компостела", където се твърди, че са погребани останките на свети Яков. Това са 800 километра, извървявани ежегодно от множество поклонници, търсещи пречистване или вдъхновение.

Avas

Не пропускайте

Покоряването на първия осемхилядник - 03.06.1950

Chanel No. 5

Хобитата, които ни правят щастливи

Древногръцки войни и тактики!