Интересни факти

Шоколадов туризъм

Много хора пътуват за да се забавляват или посещават зимни и летни курорти за да се отпуснат в планината или на плажа, но има и хора, на които шоколадовият туризъм дава не само забавление и разпускане, но и истинска наслада за душата и тялото -  шоколадовият туризъм става все по-популярен в наши дни. Представяме Ви най-сладките дестинации, шоколадовите столици и най-известните шоколадови магазини в света.

Борнвил, Бирмингам, Англия

В Борнвил се намира шоколадовият увеселителен парк Cadbury World, предлагащ уникални забавления на своите посетители - получавате собствен екскурзовод, организират се карнавали, можете да си направите сами шоколад. Борнвил е истински рай на любителите на шоколада.

Chocolic Buffet, Ванкувър, Канада

Шоколадовият бюфет предлага шоколад, сладкиши, многообразие от шоколадови коктейли и ликьори.

 

Цюрих, Швейцария

Първият млечен шоколад в света е произведен в Швейцария. Цюрих е родният дом на Тоблерон и Линдт, затова никак не е чудно, че швейцарците купуват най-много шоколад в света. Тук не е трудно да си купите шоколад - накъдето и да се обърнете, погледът ви ще попадне на шоколадов магазин.

Фестивал на шоколада, Торино, Италия

Малко хора знаят, че италианците освен с тестените изделия и доброто кафе са известни и с производството на шоколад - в Торино има повече производители на шоколад, отколкото в Белгия и Франция. Ежегодният фестивал с продължителност две седмици привлича повече от 700 хиляди любители на различните видове шоколад – бял, черен, млечен, с най-разнообразни видове ядки, със сушени плодове.

Брюксел, Белгия

В Белгия има повече от 3000 магазина за шоколадови продукти, 16 музея на шоколада и 12 шоколадови фабрики.

Оахака, Мексико

Родината на шоколада е Америка, където мексиканските индианци го наричали шоколатъл. Бил любимото им питие, даряващо безсмъртие. За последния император на ацтеките Монтесума ІІ се твърди, че изпивал по 50 чаши всеки ден. Mayordomo, Gualaguetza и La Soledad са най-добрите марки шоколад в Мексико. В земята на ацтеките шоколадът е обложен с 8 % допълнителен данък  заради епидемията от затлъстяване и диабет.

Шоколадовият музей в Кьолн, Германия

Музеят разкрива историята на шоколада отпреди 3000 г., а пред очите ви се оформят трюфели, шоколадови блокчета и релефни фигурки, които после можете да закупите или да опитате в магазина и кафенето на музея. Кулминацията е 3-метровият фонтан, захранван с 200 литра горещ шоколад, в който служителите на музея потапят вафлички и черпят посетителите.

Прочутата кафе-сладкарница Сахер, Виена, Австрия

Известната сладкарница е кръстена на световно известната австрийска торта. В града и досега се води спор къде се предлага оригиналната торта - кафенето "Демел” или сладкарницата на хотел "Сахер”. Името "Сахер" присъства и в световните рекорди на Гинес - през 1998 във виенската сладкарница изработили торта с диаметър 2.5 метра.

Аvas

Не пропускайте

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Азеняш ду Мар, Португалия

Гениалните улични артисти - I