Интересни факти

Топ коледни дестинации

Ню Йорк

Коледната елха на "Рокфелер Плаза" в Ню Йорк се "пали" всяка година със зрелищно тържество, което от 1997 г. се излъчва и по телевизията. Елхата е норвежки смърч, с височина около 23 метра и украсен с 50 000 многоцветни лампички.

Традицията на "Рокфелер Плаза" датира от 1931 г. - работниците, строящи сградата на Рокфелер център поставили шестметрово коледно дърво, украсено с хартиени гирлянди и червени плодове на самата строителна площадка. Няколко години по-късно, през 1933 г. се състой и първата церемония по официално запалване на светлинните гирлянди на елхата.

Дрезден

Щрицелмаркт в Дрезден е най-стария коледен базар в Германия и името му се споменава за първи път през 1434 г. Тук могат да се купят уникални ръчно изработени играчки и украси.

Градът се е прославил с предшественика на традиционния немски коледен сладкиш щолен - дрезденския щрицел, който всяка година пристига в средата на декември с празнична церемония. Огромният щрицел е с тегло около 4 тона,  разрязва се тържествено и се продава на порции.

Голямa атракция е и 14-метровата дрезденска коледна пирамида – най-голямата по рода си.

    

Виена

Украсяването на коледно дърво е обичай, пренесен в Австрия от германската принцеса Хенриете фон Насау Вайлбург през 1816 г. Всяка година на площада пред кметството се издига една от най-красивите коледни елхи в Европа. Традицията датира от 1959 г. и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол се редуват като доставчици на елхата. 

Коледна Виена е невъзможно да бъде описана - най-големите базари са разположени на площада пред кметството и при двореца Шьонбрун. Десетки класически концерти се изнасят на открито из целия град, огромни ледени пързалки забавляват децата, из въздуха се носят аромати на захаросани плодове и греяно вино. 

Лондон

Лондон е един от най-прекрасните и величествени градове в света и по време на коледните празници предлага многобройни начини за невероятни забавления. 

Разходката по двете най-осветени улици в града - Оксфорд стрийт и Риджънт стрийт е незабравимо преживяване.

Ледените пързалки са една от най-големите  атракции - те се намират на открито и предоставят възможност да се насладите на украсата на града.

"Зимната страна на чудесата" в Хайд парк е очарователен и завладяващ коледен базар, предлагащ на посетителите виенско колело, разходки, ледена пързалка и различни шоупрограми. 

Тромсьо

Тромсьо, в Норвегия е един от най-северните европейски градове. На Коледа може да се насладите на хипнотизиращото Северно сияние. Градът привлича и с пътешествията с кучешки впряг, панорамната обиколка с лифт, чудесната храна и несекващия нощен живот.

Avas

Не пропускайте

Меминген, Германия

Ментон, Франция

Пиодао, Португалия

Различните лица на Дядо Коледа