Галерия - История и личности

Диктаторите I

Мао Дзъдун

Роден 26.12.1893 г. - Починал 09.09.1976 г.

Мао Дзъдун  е китайски революционер, политик и теоретик на комунизма. Оглавява Китайската комунистическа партия през 1943 г., и от нейното основаване през 1949 г. до своята смърт през 1976 г. е начело и на Китайската народна република.

В наши дни Мао Дзъдун продължава да бъде противоречива историческа фигура - комунистическият режим в Китай официално го смята за велик революционер и спасител на нацията, поставил техническите и културни основи на съвременен Китай, превръщайки го от страна с аграрно общество във водеща световна сила. Портретът на Мао продължава да стои на видно място на централния пекински площад Тиенанмън и ликът му е върху всички банкноти.

В същото време политическите кампании на Мао Дзъдун, като Големият скок напред и Културната революция са осъждани заради милионите жертви и предизвиканите от тях масов глад и поражения върху китайската култура, общество и икономика. Според различни оценки управлението на Мао от 1949 г. до 1976 г. е довело до смъртта на 40 до 70 млн. души.

Леополд II

Роден 09.04.1835 г. - Починал 17.12.1909 г.

Леополд II е втори крал на Белгия от 1865 г. до смъртта си, херцог на Саксония, принц на Саксония-Кобург и Гота, суверен на Свободната държава Конго, като извън Белгия той е известен като нейн основател и едноличен собственик.

Той прави състояние от експлоатиране на богатството на Конго, първоначално чрез търговия със слонова кост, а по-късно и от покачване цената на каучука. По негова заповед са рязани ръцете на тези, които не са произвеждали достатъчно продукция. Злоупотребите с правата на човека по време на неговия режим са допринесли за смъртта на от 2 до 15 милиона души, по различни оценки. Това е един от най-големите скандали в началото на XX век, след който той е принуден да предаде контрола над Конго на белгийското правителство.

Хидеки Тоджо

Роден 30.12.1884 г. - Починал 23.12.1948 г.

Хидеки Тоджо, е японски политик, военачалник, генерал от японската Императорска армия, национален герой на Япония, ултрадесен националист и 40-ти министър-председател на Япония.

Хидеки Тоджо е човекът, планирал нападението над Пърл Харбър на 07.12.1941 г. по време на Втората световна война. След тази атака над американските военни бази в Тихия океан, САЩ се включват във военните действия. За международния военен трибунал той е военнопрестъпник, но за японците ще си остане един велик военачалник, дал живота си за императора на Япония.

Тоджо е съден за военни престъпления и признат за виновен за водене на непровокирана война срещу Република Китай, водене на агресивна война срещу САЩ, Британската общност, Кралство Нидерландия и Френската република, за позволяване на нехуманно отношение към военнопленниците - той е пряко отговорен за смъртта на над 5 милиона души. Осъден е на смърт чрез обесване.

Иди Амин

Роден между 1923 г. и 1928 г. - Починал 16.08.2003 г.

Генерал Иди Амин Дада Умей е военен диктатор на Уганда от началото на януари 1971 г. до 13.04.1979 г. През 1946 г. Амин постъпва като редник в Кралската африканска стрелкова част на британската колониална армия и се издига до лейтенант след сраженията по време на въстанията в Кения. 

След получаването на незавимост на Уганда от Обединеното кралство през 1962 г., той е назначен за командир на армията през 1965 г. Разбирайки, че президентът на Уганда Милтън Оботе е решил да го арестува за незаконно присвояване на средства от армията, извършва военен преврат през 1971 г. и се провъзгласява за президент. При управлението си, което е само 8 години, той задълбочава още повече междуплеменните вражди. Около половин милион души губят живота си в резултат на извънсъдебни преследвания и убийства.

Въпреки липсата на образование, Иди Амин носи титлите: Негово превъзходителство пожизненият президент фелдмаршал Хаджи доктор Иди Амин Дада, кавалер на "Кръста Виктория", ордена "За заслуги", "Военен кръст", Властелин на всички земни животни и всички морски риби, последният крал на Шотландия, победител на Британската империя в цяла Африка и Уганда, професор по география, ректор на университета "Макерере".

Аvas 

Не пропускайте

Вернигероде, Германия

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Няколко интересни факти за древен Китай