Галерия - Светът на животните

Удивителните хамелеони

Хамелеоните са от семейството на влечугите - обитават тропиците, дъждовните гори, саваните и полупустините на Африка и Мадагаскар. Някои видове живеят и в Южна Европа и Азия.

Голяма част от представители на този вид влечуги са известни със способността да променят окраската си в зависимост от фона на околната среда. Хамелеоните имат специализирани клетки под прозрачната си кожа наречени хроматофори. Клетките, които се намират в по-горния слой са ксантофори и еритрофори и съдържат респективно жълт и червен пигмент. Клетките намиращи се под тях са иридофори и съдържат безцветно вещество, което може да отразява синият спектър на видимата светлина. Чрез комбинация от тези три цвята се получават и останалите.

Хамелеонът се движи много бавно, от крак на крак, като с всяка крачка се придвижва с 1-2 см. Само ако е застрашен, прави скок от цели 50 см., за да се захване за друг клон. Той не може да гони жертвите си, затова ги дебне неподвижно, след това изстрелва дългия си, лепкав език и улавя жертвата. Езикът му е по-голям от тялото. Храни се с мухи, скакалци и бръмбари.

Avas 

Не пропускайте

Дубровник, Хърватия

Азеняш ду Мар, Португалия

Меминген, Германия

Съвършенството - радост за окото на перфекциониста