Галерия - Светът на животните

Голямата панда

Снимка: J. Patrick Fischer

Голямата панда, наричана още бамбукова мечка, е чернобял бозайник, който се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай. Обявена е за национално съкровище, и има своя Ден - Деня на пандата, който се отбелязва на 30-ти ноември.

  • Латинско наименование - " ailuropda melanoleuca".

  • Пандата достига дължина до 150 см. и тежи около 30 до 160 кг. 

  • Малките се раждат слепи и тежат около 100 гр.

  • В плен, пандите живеят до 35 год., но само 15 год. в дивата природа.

                    
  • Според китайската история пандите са били първоначално бели. Когато една овчарка умира, защитавайки панда, те отиват на нейното погребение. Пандите са носели черни наметала и сълзите им, смесвайки се с боята на плата, оцветили кожата им.

  • 99% от диетата на пандата е съставена от клоновете, стъблата и листата на растението бамбук.

  • Те се хранят до шестнадесет часа на ден, при това седнали, като хората.

  • Имат палецовидно приспособление на предната си лапа.

  • За разлика от другите мечки, пандите не реват.

  • Пандите имат тежка походка на земята, но са и много пъргави в катеренето по дърветата за следобедна дрямка.

                                         
  • Техните анални потни жлези отделят миризми за маркиране на територии.

  • Пандите са срамежливи и самотни създания, но уловени са много забавни и игриви.

  • Пандите са застрашен вид.

Avas 

Не пропускайте

Дубровник, Хърватия

Азеняш ду Мар, Португалия

Меминген, Германия

Гениалните улични артисти - I