Дестинации и топ забележителности в Европа – Унгария

Какво и къде да хапнем в Будапеща

В унгарската кухня преобладават предимно ястия с месо / в повечето случаи доста пикантни, тъй като лютият червен пипер е основна подправка/, много зеленчуци/сурови или задушени/, плодове, хляб, сирена и мед. Комбинацията от червен пипер, мас и червен лук е запазена марка при приготвянето на храната, както и използването на гъстата сметана „tejföl“.

Гулаш /Gulyás/

традиционният Гулаш, прославил унгарската кухня по света - едно от най-известните ястия от говеждо месо, лук, моркови, чушки, картофи, подправки.

Рибарска супа /Halászlé/

традиционна люта рибена супа, приготвена от шаран, сом, костур или щука. Има много разновидности, като най-известните са a la Baja – приготвена от шаран и макаронени изделия, и Szeged - с четири вида риба.

Meggyleves

най-популярният освежаващ деликатес - студена вишнева супа със заквасена сметана

Зеленчукови ястия /Főzelék/

здравословна зеленчукова яхния, приготвяна от различни зеленчуци – картофи, домати, грах, зеле, леща, тиквички, спанак...сгъстена със сметана и гарнирана с пържени яйца,наденица или унгарски кюфтенца

Pörkölt

унгарска яхния, приготвено от задушено месо с червен пипер и зеленчуци, с гарнитура паста или малките пелмени galushka/nokedli

Лангош /Lángos/

тестено изделение, подобно на българските мекици, любимо ястие на унгарците, поради безкрайните възможности за гарнирането му – с олио и чесън, сирене или кашкавал, традиционната сметана tejföl, с колбаси или гъби.

Somlói Galuska

десертът, превърнал се в хит на Световното изложение в Брюксел през 1958 г. - облян в ром, покрит с яйчен крем, гарниран с кайсиево сладко, орехи и стафиди, поръсен с какао, шоколад и бита сметана.

Добуш торта / Dobos/

шоколадови блатове, карамел, покрита с орехови ядки, лешници или бадеми

Kürtös Kalács

ленти захарно тесто, изпечени въху въглища, с хрупкава глазура и поръсени с топинг и канела

Palinka

мека, ароматна плодова ракия - кайсиева /barackpalinka/ и вишнева /meggypalinka/

Най-скъпият ресторант в Будапеща вероятно е Гундел (Gundel), разположен в градския парк. В това емблематично за Будашеща заведение е измислен националният десерт Шамлое и галушки и е прочуто с палачинките „Гундел“ с ром, стафиди, орехи и настъргана лимонена кора.

На картата в синьо представяме някои от най-добрите ресторанти в града – подредени са по район, не по рейтинг. Оживената търговската улица Vaci предлага много места за хапване, но цените и качеството са пълна противоположност – високи цени, ниско качество.

Любимите на унгарците Лангош може да намерите почти навсякъде, но ако имате възможност опитайте ги в някои от Лангос баровете – на картата са представени в оранжево.

За любителите на пицата – най-добрите пицарии са представени в зелено, а най-вкусните десерти ще намерите в сладкарниците в розово.

 

Avas

Не пропускайте

Уелингтън - най-ветровитият град


Notice: Undefined offset: 1 in /home/avasxbe3/public_html/avas.bg/page-geography-1.php on line 276


Notice: Undefined offset: 2 in /home/avasxbe3/public_html/avas.bg/page-geography-1.php on line 284

Култови моменти с Павел Поппандов!