Непровокираните атаки на акулите 

Най-ранните доказателства за съществуването на акулите са датирани отпреди около 420 млн. години, т.е. преди времето на динозаврите. Те обитават всички морета и могат да се срещнат на дълбочини до 2 000 м. Повечето акули плуват със средна скорост от 8 km/h, но при хранене или атака, достигат скорост над 19 km/h. Акулата мако, която се слави като най-бързата акула може да се спуска със скорост до 50 km/h.

Обратно на всеобщото мнение, че акулите са кръвожадни чудовища и често нападат хора, за да се хранят с тях, истината е, че те не харесват човешкото месо. Нападат най-често сърфисти, чиито вибрации, образуващи се във водата, объркват акулите и ги карат да мислят, че това са морски костенурки или тюлени. Тигровата акула, голямата бяла акула и бичата акула най-често атакуват хора. 

По данни на Sharkattackdata.com, от 1900 г. до днес, най-много непровокирани нападения на акули има в САЩ - 1657, от които 144 са завършили с фатален край. Популярните плажове в Хавай и Флорида са наи-горещите точки - Волусия си е спечелила името "столица на нападенията на акули".

На второ място е Австралия с 904 непровокирани атаки от които 259 са били фатални - Нов Южен Уелс, Сидни, Западна Австралия и Нюкасъл са сред най-опасните места. Многобройните атаки довеждат до опъването през лятото на предпазни мрежи на различни плажове в цялата страна.

На трето място се нарежда Южна Африка с регистрирани 395 атаки на акули. В териториалните води на страната има над 90 вида акули - най-посещаваните плажове са с предпазни мрежи, но броят на незащитените е огромен.

Следват Папуа и Нова Гвинея, Бразилия, Нова Зеландия, Бахамските острови, Мексико, Филипините, Куба, Япония - за съжаление почти половината от нападенията в тези райони са били с фатален край.

В класацията влизат и Испания, Италия, Хърватска и Гърция. В южната ни съседна регистираните нападения от 1900 г. до днес са 19, 15 от които завършват с фатален край.

На плувците и водолазите се препоръчва да спазват няколко предпазни мерки, за да избегнат атаките на акула. Трябва да се наблюдават плуващите риби и ако те започват да се движат бързо, това е индикатор, че акула или друг хищник е в опасна близост. Бурните движения предупреждават акулите за присъствието на човек, така че плуването трябва да е с плавни загребвания. Плуването с открита или кървяща рана трябва да се избягва.

Avas

Не пропускайте

Световни туристически дестинации

Най-опасните страни в света

Най-безопасните страни в света

Най-екстремните места на Земята