Гепардът - най-бързият бозайник

Гепардът e бозайник от семейство Котки и е най-бързото сухоземно животно. Развива скорост от 112 до 120 км/ч на къси разстояния до 500 м. Ускорението му е от 0 до 110 км/ч за 3 секунди – по-бързо от повечето спортни автомобили.

Ареалът му на разпространение е много ограничен - обитава териториите на юг от Сахара. Сравнително големият им брой в Намибия става причина тя да бъде наречена "Страната на гепардите".

Дължината на тялото му достига до 180 - 220 см., теглото му е от 40 до 65 кг. Той е пригоден за бързо движение - краката са тънки, дълги и жилави, формата на тялото наподобява тази на хрътката, главата е малка и заоблена, а тънката и дълга опашка се използва за баланс. Козината е къса, жълтеникавокафява до златиста, обсипана е с черни петна. На главата на гепарда се образуват слъзни ивици, които започват от вътрешния очен ръб и му придават характерното  "тъжно изражение“.

След лъвовете, гепардите са най-социалните диви представители на семейство Котки. Женските живеят самостоятелно или заедно с малките си. Мъжките в повечето случаи образуват трайни групи, най-често от три индивида. За разлика от лъвовете, при които мъжките и женските се привързват един към друг, при гепардите това правило не е в сила.

В райони, където възможните жертви извършват сезонни миграции, женските гепарди мигрират заедно с тях. Мъжките обаче са строго привързани към дадена територия и се стремят да привлекат вниманието на преминаващите през нея женски.

Макар и хищници, гепардите не са агресивни към хора - те са любопитни и често се доближават и изучават колите с хора в тях. Опитомяват се лесно, дори в миналото са използвани като ловно животно от египтяни, перси, араби и индийци.

Avas 

Не пропускайте

Световни туристически дестинации

Най-опасните страни в света

Най-безопасните страни в света

За какво служат чадърите?